28 augusti 2006

Stickstämman i Hemse 1

Så var det då äntligen dags! Jag åkte över till Gotland på onsdagen så jag skulle hinna att acklimatisera mig. På väg till Hemse åkte jag förbi, nej inte förbi, jag stannde på Kungsården i Roma.


Det första jag såg var denna mugg, och då jag är lite svag för muggar så fick den följa med mig på min fortsatta resa. Det visade sig att jag verkligen behövde den, på många ställen finns det inga the-muggar som är stora nog för mig....

I Alskog finns ju mejeriet med keramik, vävda mattor och plädar och massor av garn i regnbågens alla färger, denna syn mötte mig när jag svängde in på gården!



Efter att ha tittat på alla fantastiska the-kannor i keramik (ja annan keramik också) så fastnade jag för det textila. Vackra mattor och plädar är det som gav det största intrycket.
Så garnet, jag klarade inte av att låta allt vara kvar där...... det ligger en fin hög här hemma och jag har nog några projekt på gång.....

Stickstämman i Hemse 2

Jag trodde att jag kunde det där med att sticka med två färger, men det visade sig att det fanns mer att lära! Märta-Stina från Ångermanland kunde sin sak, hon band tråden på avigsidan på ett speciellt sätt som gjorde det stickade stadigare och så det inte blev något att fastna i heller. Hon stickade täcken med sin speciella teknik. Bilden visa några av de täcken som finns kvar.




Ett lagom arbete att börja med o träna på var ett par vantar, nu hann jag inte så mycket.....

Stickstämman i Hemse 3

Gotlänsk sticksöm, kan det vara något?


Jo det kan det! För det är de typiska Gotlänska enfärgade mönstren så som, kråkspark, björklöv, diamantstickning, snäckstickning, fågeltramp och gåsögon. Alla mönstren är någon form av spetsstickning. Mycket trevliga att göra och fint blev det!
Jag fick med mig bilder och min provlapp!




Cikorian blommade under tiden som vi var där!



Utflykter är alltid trevliga, speciellt när det blir till ullspinnerier och färgerier. Vi var till Gotlands ullspinneri i Fardhem. Trevliga tjejer som drev det och ett mycket "gott" garn som dom spann, en del av detta garn färgades på atelje Huskroken i Ronehamn. Några härvor fick följa med mig hem!

Stickstämman i Hemse 4

Jag var tuff nog att ge mig i kast med något jag aldrig provat förut, kursen hette "Spinna från tott", det innebar att spinna av okardad ull. Vår lärare tyckte att jag och några till som inte hade spunnit förr skulle karda ullen lite, det var ett bra förslag. Sen att jag lyckades så där måttligt med spinnandet var en annan sak.
Jag försökte med att spinna med den okardade ullen också, men det gick inte alls för mig! Men jag fick trots allt med mig hem ett knappt hg egenspunnet garn. Jag är mycket stolt över det garnet...men frågan är om det räcker till något?




Dagen då vi spann hade vi en utflyckt till "Änget", Gotlänningarnas egen lokala "festplats". Vi fick fika och underhållning och information hur Ängena sköttes och användes nu och förr.

Stickstämman i Hemse 5

Sista dagens kortkurs var näverstickning, eller kontstickning som det också kallas. Jag har länge velat lära mig detta så jag jobbade så flitigt med det så jag hann inte plocka fram kameran, men min provlapp såg ut så här när jag åkte från Gotland!



Så en sista hälsning från utställningen i korridoren in till aulan där vi hade våra morgonsamlingar. Fina saker gjorda av stickakademin på Gotland.


Nu är det bara att se fram mot nästa stickstämma i Dalarna nästa år... och hoppas på att jag kommer med på den så jag får träffa alla stickande vänner igen

Gotland efter stickstämman

Jag åkte inte hem direkt efter stickstämman, jag fick över min familj till Gotland och vi hade en trevlig vecka med medeltidsvecka och allmänt åkande på Gotland

från norr




till söder



Jag tycker stenar är faschinerande och speciellt de på Gotland och Fårö! Titta bara på mönstret på denna!

27 augusti 2006

Hantverksmarknad i Gamla Linköping

Två dagar med Linkmaskan och Lkpg Knitters i Gamla Linköping och ett stånd med stickningar och information. Helkul
Två olika sorters väder, ena dagen sol andra dagen duschar på utsidan och insidan. Kul vilket som!

20 augusti 2006

Gröna Hjärteschalen är KLAR!

Nu är den klar! Blockad och bortgiven!



Juni Hakk-lappar

Jag har kommit rejält på efterkälken med mina hakk-lappar, men nu är mina lappar för juni klara i alla fall.


Början av semestern

Då var jag ner en kortvända till Göteborg och for bland annat ut till BohusBjörkö och hittade denna fina vy!

Någon dag senare var jag till Strikk, då ösregnade det och det var jag tvungen att kompensera med tre röda nystan... då tänkte jag att det skulle bli en julklappsschal av dom, men nu är jag inte lika säker!